Actieradius

Overzicht

Ontdek alles over de mogelijkheden van elektrisch rijden met MINI.

Opladen

Opladen

We begrijpen hoe belangrijk het is om goed en snel te kunnen opladen, zowel thuis als onderweg. Daarom heb je met je elektrische MINI toegang tot het grootste laadnetwerk van Europa. 

Actieradius

Ontdek hoe je efficiënter rijdt met met de elektrische MINI. Ga dankzij de verschillende rijmodi, hulpsystemen én een uitgebreid netwerk van laadstations verder op weg.

Welke factoren hebben invloed op de actieradius?

Elektrisch Rijden - Accuformaat

ACCUFORMAAT

De vuistregel is: hoe groter de accucapaciteit, hoe groter de actieradius. Echter is dat niet het hele verhaal. 

De accu is het zwaarste en duurste component van een elektrische auto. Op een bepaald moment vraagt een grotere accu om en krachtigere motor om zo dezelfde acceleratiewaarden te bereiken. Daarnaast is dan ook een sterker onderstel en betere remmen nodig om de controle over de auto te behouden. Een optimale balans vinden tussen gewicht en actieradius is dus essentieel. Zo behalen we maximale efficiëntie en benutten we de grondstoffen die we gebruiken optimaal.

Elektrisch Rijden - Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren

Een aantal factoren heeft invloed op de actieradius van een elektrische auto. Denk aan:

  • Windsnelheid
  • Aerodynamica
  • Ramen en panoramadak
  • Temperatuur
  • Luchtdichtheid

Hoewel deze factoren ook invloed hebben op niet-elektrische auto's is de impact op elektrische auto's vele malen groter.

MINI Electric Keram Wit

Efficiëntie

Elektrische aandrijflijnen zijn van zichzelf zeer efficiënt – tot 80% van de energie wordt gebruikt om vooruit te komen (bij een conventionele verbrandingsmotor is dat soms maar 15%). Iedere kleine verandering heeft echter invloed op het algemene verbruik. Zo kan het openen van de ramen of het panoramadak de luchtstroom rond de auto verstoren en zo de luchtweerstand verhogen. Wilt u de airco gebruiken, dan kan dat een ‘efficiëntieconflict’ opleveren.

Als vuistregel geldt: binnen de bebouwde kom is het meestal efficiënter om de ramen iets te openen. Op de snelweg kunt u alle ramen beter sluiten en de airco gebruiken.

Rij nóg efficiënter

Elektrisch Rijden - Recuperatie

Rij met voorutiziende blik

Auto's met een elektrische aandrijflijn kunnen hun elektromotor gebruiken om af te remmen. Daarbij zetten ze kinetische energie om in stroom die de accu oplaad. Dit proces heet recuperatie.

Bij de elektrische MINI Electric is 'one pedal driving' mogelijk. Dit houd in dat de auto accelereert bij het intrappen van het stroompedaal en licht afremt bij het loslaten. Door zoveel mogelijk te remmen zonder het rempedaal te gebruiken wordt de efficiëntie vergroot. Om zo efficiënt mogelijk te rijden door het gebruik van one pedal driving geldt: Oefening baart kunst!

Elektrisch Rijden - Rijstijl

Vloeiend rijden

Een agressieve rijstijl met hard accelereren en hard afremmen kost veel energie. Om efficiënt te rijden ontspan je tijdens je rit en geniet je van de vloeiende dynamiek die de elektrische MINI meebrengt.

Plan je lange reis

Elektrisch Rijden - Route

Ken je Route

Leer je route kennen door van te voren te kijken naar een kaart met laadstations onderweg. Vergeet ook niet de laadtijd mee te nemen in je routeplanning: het perfecte moment om even de benen te strekken. Reis extra efficiënt door je laadmomenten samen met je rustpauze te plannen.

Een keer extra opldaen van 10% tot 80% is meestal veel efficiënter dan wachten tot de auto volledig is opgeladen.

Elektrisch Rijden - Charging

Houd de charging card bij de hand

MINI Charging biedt toegang tot meer dan 200.000 laadstations in heel Europa. Alleen al in Nederland zijn er bijna 80.000 laadstations. Het laadproces is gemakkelijk te activeren met de smartphone of MINI Charging Card.